Railway RRB Exam 2016 : Review, Analysis by Candidats

Largest Indian Railways Recruitment has started from 28th & 29th March with candidates appearing rrb exam review. RRB NTPC Exam Review & analysis, GK Questions. Know the RRB NTPC Expected Cutoffs. More then 50-60 lakh individuals appear for online test.for RRB NTPC Exam. There were vacancy of 18252 Posts, at least 50-60 lakh individuals appear for online test. Here is the RRB NTPC Exam Review (rrb exam review) & analysis based on candidate’s feedback based on his memory.

The RRB NTPC exam pattern was on expected lines with 100 questions. Marks would be deducted for each wrong answer @ 1/3 of the marks allotted for each question.

There are 3 shifts of exam being conducted on first or single day. So there will be difference in GK questions in each shift. rrb exam review.

RRB NTPC Exam 2016 Review & Analysis | rrb exam review

According to feedback of candidates, exam difficulty was easy to moderate. The paper was not divided into sections.  It was a mix with questions being asked randomly.

General Intelligence & Reasoning section had around 20 questions from Blood relation, Arrangement, Series, Ranking, Syllogism and etc.,

General Knowledge section was highly anticipated in RRB NTPC exam. Because we were quite sure that current affairs will not asked in large numbers. even questions related to railways, budget & Indian economy were missing. As expected, Just few question in awards & events. appointments, Surprisingly.

Around 35 questions from the following topics –

  • Indian history
  • Science
  • Dates & years
  • Famous places
  • Static (traditional) GK
  • Sports
  • Indian constitution/ polity

Hence concentrate more on preparing for static GK part, which means you need to be through about the basic things. (rrb exam review)

Railway RRB NTPC Exam 2016 : April GK Questions List

Arithmetic section contained 30 –40 questions from

  • Ratios
  • Number system,
  • Averages,
  • Menstruation,
  • Profit loss
  • Data interpretation
  • Simple/ Compound Interest
  • Work & Time problems

Questions was only of basic level. These are not like bank PO & other exams. So learn concepts & formulas which will help you to easily attempt these questions.

 

RRB NTPC Expected Cutoffs

Large number of candidates would be interested to know about RRB exam expected cutoffs. But RRB NTPC railway exam is to be conducted up to April 30.

About 100 test shifts now pending. At this time question level could vary for every tests. So only after complete process, the cutoff pattern could be derived.

As candidate’s feedback, Railway RRB NTPC cutoffs should be – .

  • General : 70+
  • OBC : 65+
  • SC/ ST : 60+

GK Questions asked on 28th & 29th March (rrb exam review)

Questions were shared by candidates based on memory. These questions asked on the 1st day, you will be able to know the topics to cover. Here is list of GK questions asked on 28th & 29th March in RRB railway exam.

Question 1 – Colour of octopus blood?
Ans. Blue.

Question 2 – Dadasaheb phalke award 2014?
Ans. Sashi Kapur.

Question 3 – Thomas Cup Related to?
Ans. Badminton.

Question 4 – Who has given Droncharya award 2015?
Ans. Naval Singh, Anup Singh, Harbans Singh, Swatantar Raj Singh, Nihar Ameen.

Question 5 – Which river originates from western ghat?
Ans. Kaveri.

Question 6 – Oscar for best animated feature film 2015?
Ans. Big Hero 6.

Question 7 – Other name of Chanakya?
Ans. Kautilya, Vishnu Gupta.

Question 8 – Elephanta Caves Situated in?
Ans. Raigad (Dist) Maharashtra.

Question 9 – January 4th Independence day of which country?
Ans. Burma.

Question 10 – Who invented bramh samaj?
Ans. Raj Ram Mohan Rai.

Question 11 – Rial is currency of which country?
Ans. Soudi Arabia.

Question 12 – First indian lady to won gold in asian games?
Ans. Kamaljeet Sandhu.

Railway RRB NTPC Exam 2016 : April 01 GK Questions List

Question 13 – Which city of Australia densely populated
Ans. Sydney.

Question 14 – Polio vaccine is developed by?
Ans. Jonas Edward SalK.

Question 15 – Energy of sun by which process?
Ans. Nuclear fusion.

Question 16 – 20 equinox means?
Ans. 20 Faces.

Question 17 – Father of rabindra nath Tagore ?
Ans. Debendranath Tagore.

Question 18 – Titanic belongs to which country?
Ans. UK and Ireland.

Question 19 – Indian Institute of science situated at?
Ans. Bangalore.

Question 20 – Current Chief Justice India?
Ans. T. S. Thakur.

Question 21 Noble metal?
Ans. Gold.

Question 22 New name of Bharatpur national park?
Ans. Keoladeo Ghana National Park.

Question 23 Capital of Denmark?
Ans. Copenhagen.

Question 24 Yoga day celebrated on?
Ans. June 21.

Question 25 Biggest Mammal?
Ans. Blue whale.

Question 26  2018 winter session Olympic game venue?
Ans. PyeongChang, South Korea.

Question 27 India’s oldest dam?
Ans. Kallanai Dam, also known as Grand Anicut.

Question 28 2014 miss universe?
Ans. Palunana Vega (Colombiya).

Question 29 First Indian hockey player to awarded Padam Shri?
Ans. Balbir Singh Dosanjh.

Question 30 Rabindnath tagore got noble prize in which year?
Ans. 1913.

Question 31 Ethanol is obtained from?
Ans. Cerials.

Question 32 No. of fundamental duties?
Ans. 11.

Question 33 2015 French open winner?
Ans. Stan Wawrinka (Men), Serena Williams(Women).

Question 34 How many players in kho kho?
Ans. 9.

Question 35 U.N climate change meeting held in which place?
Ans. Paris.

Question 36 Ajanta and ellora cave is located in which state?
Ans. Maharashtra.

Question 37 Smallest planet?
Ans. Mercury.

Question 38 Group of dolphin is called?
Ans. School or Pod.

Question 39 Earths water cycle powered by?
Ans. Sun.

Question 40 Name of dog who first goes to space?
Ans. Laika.

Question 41 How many moons does mars have?
Ans. 2 (Phobos and Deimos).

Question 42 First Lok sabha speaker?
Ans. Ganesh Vasudev Mavalankar.

Question 43 Instrument to detect object under water?
Ans. Sonar.

Question 44 Study of birds is called?
Ornithology

Question 45 First governer general of free india?
Ans. Lord Canning.

Question 46 Buddha attained enlightenment at?
Ans. Bodh Gaya.

Question 47 What is the name of horse of maha rana pratap singh?
Ans. Chetak.

Question 48 Karnam Malleswari related to which game?
Ans. Weightlifting.

Question 49 Father of space research?
Ans. Vikram Ambalal Sarabhai.

Question 50 Kuchipudi belongs to which state?
Ans. Andhra Pradesh.

Question 51 Rowlatt act in which year?
Ans. 1919.

Question 52 – World TB day?
Ans. 24 March.

Question 53 Who gave the slogan “Do or die”?
Ans. Mahatma Gandhi.

Question 54 When did Indian constitution came into first amendment?
Ans. 1951.

Question 55 Golden temple of dambulla is present in??
Ans. Sri lanka.

Question 56 Cyprus capital?
Ans. Nicosia.

Question 57 Establishment of the panchayati Raj System was recommended by?
Ans. Balwant Rai Mehta Committee Report 1957.

Question 58 First international cricket match was played between??
Ans. Aus vs Eng.

Question 59 By which Constitutional Amendment the voting age was reduced from 21 years to 18 years?
Ans. 61st Amendment.

Question 60 Sorrow of bengal?
Ans. Damodar River.

Question 61 Mrinalini Sarabai is related with?
Ans. Dance.

Question 62 When did Swami Vivekanand delivered his speech in ‘World Religion Conference’ in Chicago city?
Ans. 1893.

Question 63 What is Viticulture?
Ans. Production of grapes.

Question 64 The words ‘Satyameva jayate’ inscribed below the base plate of the emblem of India are taken from?
Ans. Mundak Upanishad.

Question 65 Under Article 356 of the Constitution of India, President’s rule was imposed for the first time in?
Ans. PEPSU (Patiala and East Punjab States Union).

Question 66 The Political parties got the constitutional recognition for the first time in the year?
Ans. 1985.

Question 67 The Khurda Road division,Odisha of the East Coast Railway (ECoR) has set a target to install bio-toilets in 2,000 train coaches during 2016-17 as part of?
Ans. Swachh Bharat Mission.

 

Railway RRB NTPC Exam 2016 : April GK Questions List

Click here for other Railway Vacancys..

Railway RRB NTPC Previous Year Question Papers (Download PDF)

Railway RRB NTPC Exam – How to Recover your Registration number & to Change Railway RRB Exam Centre/ Date

Updated: November 16, 2016 — 5:48 am

Leave a Reply

Sarkari Job News © 2016 Frontier Theme